Zorgverzekeraars houden 200 miljoen euro huisartsengeld in de knip

07-11-17

Zorgverzekeraars komen de afspraken niet na die de druk op de huisartsen moeten verlichten.

Het gaat dan onder andere om de zorg aan kwetsbare, thuiswonende ouderen en voor patiënten in achterstandswijken. Daar is komend jaar 200 miljoen euro voor beschikbaar, maar dat bedrag wordt bij lange na niet besteed, zo bericht de Volkskrant.

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), erkent het probleem en heeft de verzekeraars afgelopen vrijdag per brief laten weten hierover met ze te willen praten.

Anders dan de meeste zorgsectoren krijgen de huisartsen en de multidisciplinaire zorg (voor chronische patiënten met bijvoorbeeld diabetes) er elk jaar extra geld bij.

Extra werk

Het idee is dat er meer zorg door huisartsen moet worden geleverd; dat is goedkoper dan in het ziekenhuis. Daardoor zien huisartsen echter wel meer patiënten die meer zorg nodig hebben. Dar komt nog bij dat kwetsbare ouderen langer thuis blijven wonen en psychiatrische patiënten minder snel worden opgenomen. Ook dat betekent extra werk voor de huisartsen dat nu niet in financieel opzicht wordt beloond.

Zorgverzekeraars, huisartsen en het ministerie spraken af in 2018 extra oog te hebben voor acht 'knelpunten'. 'Maar nu de contracten worden opgesteld, moeten we helaas vaststellen dat een aantal verzekeraars zegt: sorry, dat gaan we niet doen', zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Maatschappelijk belang ondergeschikt

Volgens Martin Bontje, voorzitter van InEen - de vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg - zijn de zorgverzekeraars verwikkeld 'in een race om zo min mogelijk geld uit te geven, waarbij het belang van de individuele zorgverzekeraar belangrijker is dan het maatschappelijk belang'.

Onbegrijpelijk, zegt Bontje, want als je wilt besparen op de totale zorgkosten, moet je investeren in de eerstelijnszorg. 'Dat is een waarheid als een koe. Maar de zorgverzekeraars kijken naar elkaar en denken: als ík nu investeer, profiteren de anderen daarvan.'

Kalsbeek: 'Het wrange is dat we het in de kern eens zijn. We willen allemaal dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Daarvoor zijn investeringen nodig. Maar ze zijn panisch voor wegrennende klanten bij 2 euro premieverhoging.'

Niet vrijblijvend

Rouvoet van ZN geeft toe dat niet alle zorgverzekeraars 'even serieus met de knelpunten aan de slag zijn gegaan'. De problemen concentreren zich bij twee of drie zorgverzekeraars en op drie knelpunten. Hij wil 'het grensje' opzoeken van wat hij als branchevoorzitter kan doen. 'Ik wil en kan en mag niet achter de inkoopgegevens van zorgverzekeraars aan. Maar als ik namens de branche mijn handtekening onder een akkoord zet, is dat niet vrijblijvend.'

Negatieve publiciteit

Ook het ministerie bemoeit zich ermee. Onlangs is er nog overleg geweest, waarbij het ministerie heeft benadrukt dat gemaakte afspraken 'uiteraard moeten worden nagekomen'.

Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar, is boos dat de onenigheid naar buiten komt terwijl er nog gesprekken gaande zijn, zegt een woordvoerder.

Bij conflicten tussen de huisartsen en de zorgverzekeraars delven de verzekeraars uiteindelijk het onderspit, verwacht gezondheidseconoom Wim Groot. 'Die zullen toegeven, want ze willen ten koste van heel veel voorkomen dat ze ruzie krijgen met de huisartsen. Zeker nu klanten straks weer kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering, kunnen ze de negatieve publiciteit niet gebruiken.'

Bron: Huisartsvandaag.nl