Blog | De balans tussen emotie en ratio

10-09-20

Enkele weken geleden bezocht ik een van mijn cliënten – een vrijgevestigde medisch specialist – voor een bespreking over de financiële gegevens van zijn onderneming. Normaal gesproken passeren bij zo’n gesprek eerst wat onschuldige koetjes en kalfjes de revue en gaan we daarna ‘serieus aan het werk’. Ditmaal ging het gesprek echter al snel – en heel wat langer dan normaal – de diepte in.

Zo bespraken we de coronacrisis en de ongekende impact van zo’n onverwachte gebeurtenis op ieders leven – en al helemaal op dat van zorgprofessionals, hun gezinnen en patiënten. Onvoorstelbaar vonden we het om te ervaren hoe zoiets kleins als een virus het leven wereldwijd zo’n negatieve wending kon geven. Minstens zo indrukwekkend vonden we het om te zien hoe de politiek en de zorgsector – toen de risico’s van Covid-19 eenmaal in volle omvang waren doorgedrongen – in actie kwamen, hoe steunpakketten voor het bedrijfsleven werden opgetuigd en hoe de zorg voor coronapatiënten in ongekend tempo werd opgeschaald. Blijkbaar zijn wij mensen in staat om in dergelijke situaties razendsnel te schakelen van emotie naar ratio en te doen whatever it takes.

We filosofeerden nog wat verder en kwamen te spreken over een andere onverwachte gebeurtenis, ditmaal in het leven van mijn cliënt en zijn partner. Zij is namelijk zwanger van hun derde kindje. Niet gepland, maar wel zeer welkom. De blijdschap om dit onverwachte geschenk was dan ook groot. Toch maakte ook bij deze positieve gebeurtenis – zoals bij heel veel jonge gezinnen – de emotie al gauw plaats voor de ratio: geweldig dat ons gezin wordt verrijkt met nieuw leven, maar we moeten nu wél snel gaan nadenken over een eventuele uitbreiding van het huis, een verhuizing of de aanschaf van een grotere auto. Daar ging de roze wolk…

Natuurlijk staat dit voorbeeld niet op zichzelf. Wat me telkens weer verbaast, is hoe snel we onze emoties – van schrik, paniek en ontreddering tot verrassing en blijdschap – vaak heel snel laten verdringen door ons gezonde verstand, dat zegt: “Er moeten dingen worden geregeld!” Bij negatieve gebeurtenissen is dat vaak noodzakelijk, maar bij vreugdevolle gebeurtenissen vind ik het eerder jammer. Als gevoelsmens hoop ik dan ook stiekem dat de afgelopen maanden ons in elk geval één ding hebben geleerd. Namelijk: dat we best eens wat meer mogen stilstaan bij onze emoties en ons gevoel. En dat kán ook, zeker als je je verzekerd weet van iemand die de ratio op die momenten voor jou in de gaten houdt.

Ook voor deze cliënt en zijn partner ben ik dus na ons onverwacht persoonlijke gesprek snel aan de slag gegaan om het financiële plaatje in te vullen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Als financieel adviseur denk en voel ik weliswaar met mijn cliënten mee, maar is het toch in de eerste plaats mijn taak om ze nuchter, deskundig en met oog voor de balans tussen emotie en ratio te begeleiden bij de zakelijke aspecten van hun leven en werk.

Contact?

Wil je weten wat Sibbing Accountants voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor: (0318) 544 044. Of vul het contactformulier in.


Gaby Erckens | Relatiebeheerder Sibbing Accountants