Helm per 1-1-2023 verplicht voor snorfiets en snorscooter

02-01-23

Met ingang van 1 januari 2023 is het voor bestuurders én passagiers van een snorfiets of snorscooter met een blauwe kentekenplaat wettelijk verplicht om in heel Nederland op het fietspad én de rijbaan een goedgekeurde bromfietshelm of speed pedelec-helm te dragen.

De helmplicht wordt ingevoerd, omdat het dragen van een goedgekeurde helm (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken kan voorkomen. Wie straks geen goedgekeurde helm draagt, riskeert een boete van € 100. De overige verkeersregels veranderen niet. Snorfietsen en snorscooters blijven dus waar dat kan op het fietspad rijden en de maximumsnelheid blijft 25 kilometer per uur.

Zo herkent u een goedgekeurde helm

Een goedgekeurde bromfietshelm is voorzien van een label waarop een cirkel met een hoofletter E erin is afgebeeld. Achter de E staat een cijfer dat correspondeert met een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Overigens zijn alle EU-goedgekeurde helmen toegestaan. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is te herkennen aan de markering NTA 8776:2016.

Zorg voor een goede verzekering

Het dragen van een goedgekeurde helm reduceert wél het risico op ernstig letsel bij een ongeval, maar verkleint uiteraard niet het risico op een ongeval. Een goede snorfiets- of scooterverzekering is dan ook belangrijk, want daarmee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van schade en diefstal. Informeer ernaar bij uw adviseur!