In het verleden sloten veel woningeigenaren een hypotheek af in combinatie met een zogeheten ‘opbouwproduct’, zoals een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW) of Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Deze hypotheekconstructie is in fiscaal opzicht behoorlijk voordelig, zolang u de spelregels van de fiscus maar respecteert. In dit artikel zetten we de belangrijkste ins en outs voor u op een rij.
Bij een hypotheek die is gekoppeld aan een of meer opbouwproducten lost u niets af, maar betaalt u – behalve hypotheekrente – periodiek een bedrag waarmee gedurende de looptijd van de hypotheek een kapitaal voor u wordt opgebouwd. Met het opgebouwde kapitaal moet u uw hypotheek op de einddatum – meestal na 20 tot 30 jaar – geheel of gedeeltelijk aflossen. Al die tijd wordt telt de fiscus het opgebouwde kapitaal niet mee met uw andere bezittingen, waardoor u er geen belasting over hoeft te betalen. Tegelijkertijd mag u wél gedurende de gehele looptijd de betaalde hypotheekrente over het volledige uitstaande hypotheekbedrag aftrekken voor de inkomstenbelasting.
Een van de voorwaarden van deze hypotheekvorm is dat er een maximum zit aan het kapitaal dat u fiscaalvriendelijk mag opbouwen. Dit bedrag noemen we de KEW-, BEW- en SEW-vrijstelling. Voor 2022 geldt een vrijstelling van € 173.500,- per persoon. Heeft u het opbouwproduct afgesloten met uw fiscaal partner, dan bedraagt de vrijstelling het dubbele: € 347.000,-. De vrijstelling wordt jaarlijks geïndexeerd. Om te bepalen of u in aanmerking komt voor de vrijstelling, kijkt de fiscus naar het totaal van alle opbouwproducten waarvoor u belastingvrij heeft gespaard en/of belegd. Het kan daarbij zijn dat levensverzekeringen die al zijn afgelopen van invloed zijn op uw huidige vrijstelling.
Om – binnen de vrijstelling – in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel, gelden daarnaast ook nog de volgende voorwaarden:
Voor alle fiscale regels en uitzonderingen verwijzen wij u naar de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl.
Is uw hypotheek gekoppeld aan een of meer opbouwproducten, dan kan het gebeuren dat de uitkering op einddatum hoger uitvalt dan de voor u geldende vrijstelling. Ditzelfde geldt overigens ook indien u nog andere – niet aan uw hypotheek gekoppelde – opbouwproducten heeft. U betaalt in zo’n geval inkomstenbelasting over het opgebouwde rendement dat in het bedrag zit dat boven uw vrijstelling uitkomt. Het tarief kan daarbij oplopen tot 49,5% (2022). Het mag duidelijk zijn dat dit een negatieve invloed heeft op het verwachte fiscaal voordeel dat u bij het afsluiten van uw hypotheek dacht te kunnen behalen.
Heeft u een hypotheek met één of meer opbouwproducten (KEW, SEW of BEW) met een verwachte uitkering boven de vrijstelling? Neem dan contact op met uw adviseur. In samenspraak met u kan bijvoorbeeld een aanpassing van uw hypotheek belastingheffing voorkomen of verminderen. Uw adviseur denkt graag met u mee!