Rookmelders verplicht per 1 juli 2022, ook in bestaande bouw

27-06-22

De verplichting om op iedere verdieping in een nieuwbouwhuis een rookmelder te hebben hangen geldt al vanaf 2003. Voor bestaande woningen was deze verplichting er nog niet. Daar komt met ingang van 1 juli 2022 verandering in. Vanaf dat moment is in iedere woning een rookmelder verplicht. In dit artikel informeren wij u over de regels en mogelijke oplossingen.

Het Bouwbesluit is door de regering aangepast en daarmee zijn rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht gesteld. Hiermee wordt gehoor gegeven aan het advies van onder andere Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten.

Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder (bij voorkeur in de vluchtweg) geplaatst moet worden.

Eenmalig investeren in rookmelders redt levens

De afgelopen jaren lag het aantal personen dat door een woningbrand om het leven is gekomen op gemiddeld 31 personen. Het aantal woningbranden is in de afgelopen jaren gestegen, toch had maar iets meer dan 70% van de Nederlanders in 2018 een rookmelder in huis. In een risicoanalyse die in 2020 is gedaan, blijkt dat door alle woningen in ons land op iedere woonetage van rookmelders te voorzien, het aantal slachtoffers kan worden teruggedrongen naar 18.

Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud hieraan. Huurt u een woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. Als huurder bent u wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.

Hoeveel rookmelders u exact moet plaatsen hangt af van uw woning. Meer informatie en een online checklist is te vinden op rookmelders.nl, een initiatief van onder andere Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting.