Verduurzamen van uw woning levert winst op voor u én het klimaat

14-12-22

Nu de energieprijzen door het dak gaan, wordt het steeds aantrekkelijker om uw woning te verduurzamen. Het door de overheid ingestelde energieplafond waarborgt voor volgend jaar weliswaar een maximumtarief voor de eerste 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom, maar voor wat u méér verbruikt betaalt u het volle pond. Bovendien is het energieplafond een tijdelijke maatregel, terwijl u jaar in, jaar uit energie nodig heeft. Uw woning verduurzamen kan bijvoorbeeld door extra te isoleren, maar ook door uw cv-ketel te vervangen door een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp. Dat kost natuurlijk geld, maar gelukkig denken veel geldverstrekkers graag met u mee.

De beste manier om te beginnen met het verduurzamen van uw woning, is het beperken van het zogeheten warmteverlies door het treffen van aanvullende isolatiemaatregelen. Immers: warmte die uw woning niet verlaat, hoeft ook niet te worden aangevuld. Dit zijn de meest populaire en effectieve maatregelen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie

Bij een hoekwoning kost het isoleren van de spouwmuren gemiddeld circa € 1.000, voor een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning komen de kosten gemiddeld op zo’n € 2.200 en bij een vrijstaande woning kost spouwkunnen gemiddeld circa € 3.600. Met de huidige gasprijzen verdient u deze investering al binnen enkele jaren terug.

Ook het isoleren van de vloer op de begane grond levert veel energiewinst op. Afhankelijk van het vloeroppervlak van uw woning en de dikte van de isolatie kost vloerisolatie gemiddeld tussen € 1.800 en € 3.500, terwijl met zo’n investering bij de huidige gasprijs gemiddeld circa € 450 tot € 650 per jaar kan worden bespaard. de terugverdientijd is dus iets langer, maar zeker nog interessant.

Het isoleren van het dak kost afhankelijk van het type woning gemiddeld € 4.000 tot € 6.000 en levert gemiddeld een gemiddelde jaarlijkse besparing op de gasrekening op van € 900 tot € 1.800. Ook als het dak van uw woning jaren geleden al is geïsoleerd, kan het lonen om de bestaande isolatielaag dikker te maken of helemaal te vervangen.

Daarnaast zijn er nog tal van andere energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van dubbel of triple glas of het installeren van een douche-wtw waarmee warmte wordt teruggewonnen uit douchewater.

De overheid betaalt mee

Wanneer u minimaal twee isolerende maatregelen treft, komt u mogelijk in aanmerking voor de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van de overheid. Daarmee kunt u tot wel 30% van uw totale investering terugkrijgen en wordt de terugverdientijd nóg korter.

Goed geïsoleerd, en dán?

Om de ambities uit het Klimaatakkoord te kunnen waarmaken, moeten in 2030 - dus al over een jaar of acht – 1,5 miljoen bestaande woningen helemaal ‘van het gas af’ zijn. Twintig jaar later moeten dat er zelfs zo’n 7 miljoen zijn. Om woningeigenaren te stimuleren hun gasgestookte cv-ketel te verruilen voor een duurzaam alternatief, zijn via diezelfde ISDE-regeling ook subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. Daarnaast heeft de overheid afgelopen voorjaar besloten dat bij het vervangen van een cv-ketel vanaf 2026 verplicht is om minimaal een hybride warmtepomp toe te passen óf te kiezen voor een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Wilt u uw cv-ketel al eerder vervangen, dan is het natuurlijk een prima optie om al eerder over te stappen op een hybride installatie of – nog beter – een volledig elektrische warmtepomp. Zo’n warmtepomp haalt de benodigde energie voor het leveren van verwarming en het maken van warm water uit een hernieuwbare bron, zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Investeert u daarnaast in zonnepanelen, dan draait de warmtepomp (grotendeels) op zelf opgewekte stroom en bespaart u maximaal. Voor het rendement van zo’n warmtepomp helpt het bovendien enorm als u uw woning eerst goed laat na-isoleren, al is dat bij sommige warmtepompen van de huidige generatie vaak niet eens nodig. Omdat er zoveel verschillende opties zijn, is het verstandig u goed te laten adviseren door een deskundige installateur.

Wie gaat het betalen?

Verduurzamen kost geld, maar levert – zowel voor uw portemonnee als voor het klimaat – ook veel op. Kunt u duurzame maatregelen uit eigen middelen betalen, dan behaalt u sowieso een hoger rendement dan op uw spaarrekening. Maar het is in veel gevallen ook mogelijk om uw hypotheek te verhogen óf om bij aankoop van een bestaande woning – naast uw ‘gewone’ hypotheek – een extra bedrag te lenen voor het treffen van duurzame maatregelen.

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact op met uw adviseur.