Vlucht vertraagd of vlucht gemist door drukte op luchthaven? Wat nu?

11-07-22

Na een periode van vakantieplannen 'in de wacht', lijkt dit nu plaats te hebben gemaakt voor zelf lang wachten tot je op vakantie kunt. De beelden van de lange wachtrijen op de luchthavens spreken boekdelen.

Vanwege de drukte worden vluchten geannuleerd en missen reizigers hun vlucht of zijn vluchten vertraagd. Waar heb je als reiziger recht op en wie kun je eventueel aansprakelijk stellen?

DAS heeft op haar website een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet, wij lichten er hier een aantal uit:

  • Wat kunt u het beste doen als u uw vlucht gemist heeft of uw vlucht is geannuleerd door de drukte op Schiphol?

Wanneer dit het geval is, neem dan altijd eerst contact op met de reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij waar uw geboekt heeft om te kijken of zij een oplossing kunnen bieden. Bekijk ook de voorwaarden van uw annuleringsverzekering als u die heeft afgesloten.

  • Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik mijn vlucht annuleer voor deze zomer in verband met de verwachte drukte en annuleringen?

Of u geld terug krijgt hangt af van de voorwaarden van de reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij en het moment dat u annuleert. In principe heeft u geen recht op geld terug. In de meeste gevallen kunt u het beste afwachten tot de partij waar u heeft geboekt annuleert.

Tot slot een aantal tips van DAS voor reizigers:

  • Om te kunnen bewijzen dat u uw vlucht gemist heeft door de drukte op Schiphol, is het verstandig om foto’s te maken van de situatie met de tijd in beeld van een klok. Ook op het moment dat u op Schiphol arriveert.
  • Handig om ook namen en telefoonnummers te noteren van medereizigers die eventueel als getuigen kunnen optreden.
  • Stuur bijvoorbeeld, heel praktisch, ter plekke een WhatsAppbericht, dan worden alle gegevens direct vastgelegd.
  • Op de site van DAS staat een gratis voorbeeldbrief die u kunt gebruiken om een claim in te dienen.
Kijk op de site van DAS voor het volledige artikel met o.a. duidelijkheid over waarop u recht heeft wanneer uw vlucht wordt geannuleerd en welke vergoeding daar eventueel voor geldt.


Foto door rawpixel.com / Freepik