Ziekenhuizen drukken groei tot laagste niveau in jaren

26-06-18

Financieel gezien presteren de ziekenhuizen in Nederland steeds beter: zij behaalden in 2017 een nettoresultaat van 450 miljoen euro, een jaar eerder was dit nog 386 miljoen. Tegelijkertijd zijn de zorgkosten van ziekenhuizen met 1,4 procent gestegen tot 22,6 miljard euro, de laagste stijging in jaren. De ziekenhuizen weten miljoenen te besparen door minder patiënten te behandelen en energie te besparen.

Dat melden Intrakoop, inkoopcoöperatie van de zorg, en accountantskantoor Verstegen na analyse van jaarverslagen van 72 Nederlandse ziekenhuizen (alle ziekenhuizen op vier na). In 2015 stegen de zorgkosten nog met 5 procent, in 2016 met 4,8 procent. Dat de kosten minder hoog uitvallen komt onder meer door een lagere productie: er worden minder patiënten behandeld in ziekenhuizen (-3 procent) en poliklinieken (-1,8 procent) en meer door huisartsen en zelfstandige behandelcentra. Verder zijn, ondanks het dalende aantal patiënten, de zogeheten patiëntgebonden kosten wel toegenomen (+1,9 procent). Dit is het gevolg van nieuwe en vaak duurdere behandelmethoden en nieuwe dure medicijnen, stellen Intrakoop en Verstegen.

De financiële prestaties van ziekenhuizen in Nederland worden steeds beter. De onderzochte ziekenhuizen zijn samen verantwoordelijk voor 88 procent van de omzet van de sector en behaalden in 2017 een nettoresultaat van 450 miljoen euro. De totale bedrijfslasten voor ziekenhuizen zijn gestegen, maar niet zo fors als in de afgelopen jaren. In 2017 stegen de kosten maar met 1,4 procent. In 2015 en 2016 was dat meer dan het dubbele. Omdat de bedrijfsopbrengsten met 1,6 procent stegen, is de winstgevendheid toegenomen.

Lees het hele artikel op skipr.nl