Uw huis verduurzamen: overweeg een extra hypotheek in plaats van spaargeld

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema, ook als het gaat om onze woningen. Het verduurzamen van uw huis is niet alleen gunstig voor het milieu, maar het kan ook leiden tot lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving. Een interessante financieringsoptie die steeds meer aandacht krijgt, is het opnemen van een extra hypotheek om verduurzamingsmaatregelen te financieren. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden van het opnemen van een extra hypotheek, tot 106% van de marktwaarde van uw woning, en hoe u kunt profiteren van subsidiemogelijkheden.

Waarom een extra hypotheek?

Voor veel mensen is het financieren van verduurzamingsmaatregelen een uitdaging. Spaargeld gebruiken is een optie, maar niet iedereen beschikt over voldoende liquide middelen. In plaats daarvan kan het opnemen van een extra hypotheek een aantrekkelijke keuze zijn. Hiermee kunt u de kosten van energiebesparende investeringen, zoals het installeren van zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, spreiden over een langere periode. Bovendien kan de rente op een hypotheek gunstiger zijn dan de rente op andere financieringsvormen.

Tot 106% van de marktwaarde

Veel geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om tot 106% van de marktwaarde van uw woning te lenen voor verduurzamingsmaatregelen. Dit betekent dat u niet alleen de kosten van de maatregelen kunt financieren, maar ook extra ruimte hebt voor bijkomende kosten, zoals advies- en installatiekosten. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de totale financiële verplichtingen en ervoor te zorgen dat de extra hypotheeklasten binnen uw financiële mogelijkheden vallen.

Subsidiemogelijkheden benutten

Naast het opnemen van een extra hypotheek zijn er ook verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor woningeigenaren die investeren in duurzaamheid. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een voorbeeld van een regeling die financiële ondersteuning biedt. Het stappenplan voor woningeigenaren, beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), geeft een overzicht van de te nemen stappen om gebruik te maken van deze subsidies.

Hoe gaat u te werk?

  • Maak een duurzaamheidsplan: Identificeer welke verduurzamingsmaatregelen geschikt zijn voor    uw woning en maak een plan van aanpak.
  • Financiële check: bekijk uw financiële situatie en overweeg of het opnemen van een extra hypotheek passend is.
  • Geldverstrekkers vergelijken: laat uw adviseur bij verschillende geldverstrekkers naar de mogelijkheden en voorwaarden voor een extra hypotheek.
  • Subsidieaanvraag: onderzoek de subsidiemogelijkheden en dien tijdig een aanvraag in bij de RVO.
  • Uitvoering: na goedkeuring van de hypotheek en eventuele subsidie, kan de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen beginnen.

Tot slot

Het opnemen van een extra hypotheek voor het verduurzamen van uw huis kan een slimme financiële zet zijn. Met de mogelijkheid om tot 106% van de marktwaarde te lenen en de beschikbare subsidieregelingen, wordt het aantrekkelijk om duurzame investeringen te doen.

Neem contact op met u adviseur bij Sibbing om u goed geïnformeerd te laten informeren over de voorwaarden van de hypotheek en benut de beschikbare subsidies om uw woning energiezuiniger te maken. Op deze manier draagt u niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar profiteert u ook van lagere energiekosten op de lange termijn.