Accountancy header

Medisch specialisten - Accountancy

Bent u aios of werkt u als medisch specialist in loondienst? Dan beperken uw administratieve en fiscale verplichtingen zich waarschijnlijk tot het jaarlijks indienen van uw belastingaangifte. Neemt u waar als zelfstandig medisch specialist, dan nemen uw boekhoudkundige verplichtingen echter al snel toe. En oefent u uw beroep als vrijgevestigd medisch specialist uit via een MSB of een ander samenwerkingsverband? Dan bent u meer dan ooit zelfstandig ondernemer en is administratieve en fiscale begeleiding bij de zakelijke kant van uw medische praktijk eigenlijk onmisbaar.

Van aios tot vrijgevestigd medisch specialist

Onze diensten variëren van boekhouding, salarisadministratie en het opstellen van jaarcijfers tot fiscaal en financieel advies over praktijkovernames en -overdracht, pensioen, vermogensbeheer en testamenten. Onze expertise van – en jarenlange ervaring met – de medische praktijk en de diversiteit van onze dienstverlening maken Sibbing accountants en adviseurs tot een waardevolle partner in elke fase van uw carrière, maar ook in uw privéleven.

 • Administratieve diensten
  Uw boekhouding voeren we sterk geautomatiseerd en efficiënt. Zo kunnen we met één druk op de knop alle mutaties op uw zakelijke bankrekening inlezen. Het enige dat u hoeft te doen, is het bewaren van alle bonnetjes en facturen met betrekking tot uw zakelijke uitgaven. De rest kunt u aan ons overlaten.

 • Accountantswerkzaamheden
  Bent u ondernemer, dan wordt uw jaarwinst vastgesteld door het opmaken van een persoonlijke jaarrekening. Deze is gebaseerd op uw boekhouding en – als u werkzaam bent in een MSB of een ander samenwerkingsverband – op de gemeenschappelijke jaarrekening. Is de winst bekend, dan kan uw belastingaangifte worden opgesteld.

 • Belastingaangiften
  U bent verplicht om jaarlijks belastingaangifte te doen. Op grond van de uitstelregeling met de Belastingdienst hebben we 15 maanden de tijd voor het opstellen, bespreken en elektronisch indienen van uw aangifte. We beoordelen daarbij ook of er – naast (verplichte) pensioenopbouw – nog andere mogelijkheden zijn om uw aangifte fiscaal te optimaliseren.

 • Fiscaal advies
  Zelfstandig ondernemerschap biedt de nodige fiscale voordelen. Het is dus belangrijk om te weten aan welke voorwaarden u moet voldoen om als ondernemer te worden beschouwd. Ook stelt de Belastingdienst eisen aan de persoonlijke en gemeenschappelijke jaarrekeningen. Maar ook als u niet als zelfstandig ondernemer uw beroep uitoefent, is fiscaal advies op zijn tijd zeker nuttig.

 • Salarisadministratie
  Het voeren van een salarisadministratie kan veel tijd vergen. Houdt u zich liever bezig met de zorg voor uw patiënten? Laat de loonstrookjes, loonaangiftes, ziek- en herstelmeldingen en het toepassen van de cao dan met een gerust hart aan ons over.

Horizontaal toezicht geeft u snel duidelijkheid

Sibbing accountants en adviseurs neemt deel aan het Convenant Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst. Dit betekent onder andere dat we uw belastingaangifte versneld mogen indienen en dat de Belastingdienst uw aangifte in principe niet meer controleert. Wél moeten eventuele fiscale discussiepunten vooraf met de Belastingdienst worden overlegd. Door onze korte communicatielijnen met Belastingdienst Utrecht weet u echter vrijwel direct waar u aan toe bent.

Aandachtspunten op een rij

Wanneer u na uw opleiding gaat werken als medisch specialist betekent dit dat u een aantal praktische zaken goed moet regelen. Wij helpen u graag op weg, zodat u een goede basis legt voor uw verdere carrière. Een aantal veel gestelde vragen uit onze dagelijkse praktijk hebben wij voor u in een overzicht gezet:

Veel gestelde vragen - werken als vrijgevestigd medisch specialist vanuit een persoonlijke besloten vennootschap (B.V.)

Veel gestelde vragen - werken als vrijgevestigd medisch specialist vanuit eenmanszaak - persoonlijke onderneming