Dienstverlening op maat voor de waarnemend verloskundige
Begint u uw carrière als waarnemer? Dan kan Sibbing u uitstekend van dienst zijn. We bieden u namelijk een compleet pakket (financiële) diensten waarmee uw carrière een optimale start krijgt.
Financiële diensten
Onze adviseurs geven u met behulp van een financiële begroting inzicht in uw nieuwe financiële situatie. Ze informeren en adviseren u onder andere over uw pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en benodigde zakelijke verzekeringen en bespreken een uitgebreide checklist voor waarnemende verloskundige met u.
Verzekeren
Als startend waarnemend verloskundige is het verstandig een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk aan een:
Om met een gerust gevoel te starten aan uw carrière bieden wij u deze verzekeringen aan. Speciaal voor de startende huisarts is er het Starterspakket voor verloskundigen.
Voor het Starterspakket voor verloskundigen geldt, hoe meer verzekeringen u bij ons afsluit, des te hoger de premiekorting voor alle verzekeringen in dit pakket.
Accountancy
Als waarnemend verloskundige bent u zelfstandig ondernemer. Dit verplicht u onder meer om een goede financiële administratie te voeren en om jaarlijks belastingaangifte te doen en een jaarrekening op te stellen. Voor al deze zaken kunt u terecht bij Sibbing accountants.
Wanneer u na uw opleiding gaat werken als waarnemer betekent dit dat u een aantal praktische, fiscale zaken goed moet regelen. Wij helpen u graag op weg, zodat u een goede basis legt voor uw verdere carrière.
Wet DBA
Als zelfstandige zonder personeel (zzp-er) krijgt u te maken met de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA). Deze wet is in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie te voorkomen, ook in de verloskundigenzorg. Wat u als waarnemer kunt doen om aan de wet te voldoen, leest u op de pagina Waarnemend verloskundige - wet DBA.
Meer informatie en/of direct een afspraak maken?
Neem voor meer informatie over onze dienstverlening voor waarnemend verloskundigen contact met ons op. Wij vertellen u graag.
Veelgestelde vragen bij de start als waarnemer
-
Indien u een waarneem-abonnement afsluit, kunnen wij uw overeenkomst van opdracht beoordelen. Bovendien biedt dit abonnement de mogelijkheid om te sparren over uw waarneemtarief.
-
U kunt al starten met uw werkzaamheden voordat uw BIG-registratie volledig is afgerond. Het is echter belangrijk dat u beëdigd bent en onder supervisie werkt van een BIG-geregistreerde verloskundige.
-
Als waarnemend verloskundige zijn er verschillende mogelijkheden en overwegingen wanneer u zwanger bent of plannen hebt om zwanger te worden:
- Verlofregelingen: Informeer bij uw opdrachtgevers of werkgevers naar hun beleid met betrekking tot zwangerschapsverlof en/of ouderschapsverlof. Sommige praktijken bieden specifieke regelingen voor waarnemers.
- AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering): Controleer of uw AOV zwangerschap en bevalling dekt. Sommige verzekeringen bieden dekking voor verlies aan inkomsten als gevolg van zwangerschap.
- Financiële planning: Overweeg uw financiële situatie tijdens zwangerschap en na de bevalling. Het kan nuttig zijn om een financieel plan op te stellen voor deze periode, inclusief het eventueel verminderen of tijdelijk stopzetten van uw werkzaamheden als waarnemend verloskundige.
- Rechten en plichten: Ken uw rechten en plichten als zelfstandig ondernemer. In sommige landen hebben zelfstandigen recht op zwangerschaps- en bevallingsuitkeringen, vergelijkbaar met werknemers.
- Juridisch advies: Indien nodig kunt u juridisch advies inwinnen over uw specifieke situatie als zwangere waarnemend verloskundige, met name over uw contractuele verplichtingen en eventuele aanpassingen die nodig zijn tijdens uw zwangerschap.
- Planning en communicatie: Zorg voor een goede planning en communiceer tijdig met je opdrachtgevers of werkgevers over je zwangerschap. Dit kan helpen bij het regelen van vervanging en het plannen van je terugkeer na verlof.
Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen en te plannen, kun je als waarnemend verloskundige beter voorbereid zijn op de zwangerschap en de periode daarna.
- Verlofregelingen: Informeer bij uw opdrachtgevers of werkgevers naar hun beleid met betrekking tot zwangerschapsverlof en/of ouderschapsverlof. Sommige praktijken bieden specifieke regelingen voor waarnemers.
-
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is niet wettelijk verplicht voor waarnemend verloskundigen, maar het wordt sterk aanbevolen vanwege de financiële bescherming die het biedt bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Als zelfstandig verloskundige bent u niet automatisch gedekt door de sociale zekerheid voor arbeidsongeschiktheid, zoals werknemers in loondienst. Daarom kan een AOV essentieel zijn om inkomensverlies op te vangen en uw financiële stabiliteit te waarborgen als u niet kunt werken door ziekte of letsel.
Hoewel het niet verplicht is, kan het hebben van een AOV dus zeer belangrijk zijn om uzelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. -
Indien u als waarnemend verloskundige kiest voor de dienstverlening van Sibbing, doorlopen wij samen de volgende stappen.
- Advies en verzekeringen: Bespreek met ons welke verzekeringen relevant zijn voor u als waarnemend verloskundige, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), aansprakelijkheidsverzekering (AVB), en rechtsbijstandsverzekering (RBV).
- Administratieve ondersteuning: Wij kunnen ondersteuning bieden bij administratieve taken, zoals het opstarten van uw administratie door een accountantskantoor, het opstellen van standaard facturen en formulieren voor uren- en kilometeradministratie.
- Regelgeving en inschrijvingen: Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van en voldoet aan alle vereiste regelgeving, zoals inschrijving in het Kwaliteitsregister Verloskundigen, aanmelding bij een klachtenregeling, en naleving van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
- Financiële planning: Overweeg advies over financiële planning, inclusief pensioenregelingen en hypotheken, indien relevant voor uw situatie als waarnemend verloskundige.
- Opvolgen van verdere instructies: Volg de instructies en begeleiding op om een vlotte start te maken en uw werk als waarnemend verloskundige succesvol te laten verlopen.
Door deze stappen de doorlopen ga je goed voorbereid van start.
- Advies en verzekeringen: Bespreek met ons welke verzekeringen relevant zijn voor u als waarnemend verloskundige, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), aansprakelijkheidsverzekering (AVB), en rechtsbijstandsverzekering (RBV).
-
Indien u kiest voor de dienstverlening van Sibbing, krijgt u een vaste adviseur bij wie u direct terecht kunt voor al uw vragen en advies. Uw adviseur is gespecialiseerd in de dienstverlening voor waarnemend verloskundigen en kan u helpen met specifieke vragen over verzekeringen zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), aansprakelijkheidsverzekering (AVB), rechtsbijstandsverzekering (RBV), en andere relevante aspecten van hun dienstverlening.
Neem contact op via telefoon, e-mail of plan een persoonlijk gesprek om uw situatie te bespreken en het beste advies te ontvangen voor uw werk als waarnemend verloskundige.
Checklist
voor de startend waarnemend verloskundige
-
1Stap 1
Contact opnemen met een adviseur van Sibbing
Bij de start van uw loopbaan als verloskundige komt er zakelijk gezien veel op u af. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen wij u daar graag meer over en hoe wij u daarin kunnen ondersteunen.
-
2Stap 1
Inschrijven BIG register
De inschrijving in register voor Beroepen in de Gezondheidszorg is een wettelijke vereiste voor verloskundigen.
-
3Stap 3
Aanmelden klachtenregeling
Dit is verplicht en regelt u via de beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV.
-
4Stap 4
Aanmelden Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
U bent wettelijk verplicht om u aan te melden voor de Wtza. Dit doet u op www.toetredingzorgaanbieders.nl
-
5Stap 5
Inschrijven bij Kamer van Koophandel
Om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, is een inschrijving in de Kamer van Koophandel noodzakelijk. Dit doet u op www.kvk.nl.
-
6Stap 6
Openen van een zakelijke bankrekening
Voor het goed voeren van een zakelijke administratie is het nodig om een zakelijke bankrekening te openen.
-
7Stap 7
Aanmelden bij verplichte pensioenregeling SPV
Verloskundigen in Nederland zijn verplicht om deel te nemen aan het pensioenfonds SPV (Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen).
-
8Stap 8
Inschrijven in kwaliteitsregister KNOV
Hoewel het niet verplicht is, kan inschrijving in het kwaliteitsregister bijdragen aan uw professionele reputatie en de kwaliteit van zorg die u biedt.
-
9Stap 9
Aanvragen AGB en LVR code
Een AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners) is een unieke identificatiecode die wordt toegekend aan zorgverleners en zorginstellingen in Nederland. Een LVR-code (Landelijk Verloskundig Register) is een unieke identificatiecode voor verloskundigen in Nederland.
-
10Stap 10
Verzekeringen afsluiten
Als startend waarnemend verloskundige is het verstandig een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk aan een: aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering.
Om met een gerust gevoel te starten aan uw carrière bieden wij u deze verzekeringen aan. Speciaal voor de startende verloskundige is er het Starterspakket voor verloskundigen. -
11Stap 11
Opstarten administratie door administratiekantoor
Standaard factuur opstellen. Standaard formulier voor urenverwerking en kilometer administratie opstellen. Vormgeven van administratie.
