De impact van de verhoging van hypotheek- en spaarrentes

Als medisch specialist houdt u zich bezig met het zorgen voor de gezondheid van anderen, maar het is essentieel dat u ook uw eigen financiële gezondheid in de gaten houdt. U heeft ook persoonlijke financiële doelen, zoals het kopen van een huis en het opbouwen van een solide financiële basis. De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een stijging van de hypotheek- en spaarrentes, wat gevolgen kan hebben voor medisch professionals.

Hypotheekrenteverhoging

Voor medisch specialisten die een hypotheek hebben of van plan zijn er een af te sluiten, kan de verhoging van de hypotheekrente een aanzienlijke impact hebben. Hogere hypotheekrentes betekenen hogere maandelijkse lasten en kunnen leiden tot een verhoging van de totale kosten van de hypotheek over de looptijd.

Dit kan invloed hebben op uw financiële planning en budgettering. Bij een stijging van de hypotheekrente van 2% naar 4% kunnen uw netto (rekening houdend met belastingteruggave) maandlasten met circa 20% stijgen.

Als u een nieuwe woning wilt kopen heeft de hogere rente invloed op de maximale hypotheek. Een hogere rente zorgt ervoor dat u minder kunt lenen.

Als u een andere woning wilt kopen, of bijvoorbeeld wilt gaan verbouwen, laat u dan vooraf goed informeren over de lasten.

Spaarrenteverhoging

Naast de hypotheekrenteverhoging heeft u ook te maken met de stijging van de spaarrentes. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, kan het lonen om toch te controleren of u hier wel optimaal gebruik van maakt.

Enkele banken hanteren namelijk de hogere spaarrente maar voor een bepaalde soort spaarrekening of tot een bepaald spaarbedrag.

Mogelijk moet u uw spaargeld herverdelen tussen verschillende soorten spaarrekeningen om het rendement te optimaliseren.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor invloed de verhoging van hypotheek- en spaarrentes voor u betekent? Neem hiervoor dan rechtstreeks contact op met uw adviseur of gebruik onze algemene contactgegevens.