Het belang van een aanvullende verzekering voor waarnemingskosten bij arbeidsongeschiktheid

Iedereen kan weleens een paar dagen ziek zijn, maar soms kan een ziekte of aandoening leiden tot een langere periode van uitval. In dergelijke gevallen komt vaak de eerste maand van arbeidsongeschiktheid voor rekening van collega's die kosteloos waarnemen. Echter, wanneer de afwezigheid langer duurt, kan het nodig zijn om een waarnemer in te schakelen. In veel gevallen worden de kosten van de waarnemer gedragen door de afwezige partij. Soms kunnen collega's ook waarnemen, maar brengen zij hiervoor een waarneemvergoeding in rekening.

Variabele kosten van waarnemers en het belang van een aanvullende verzekering

De kosten voor een waarnemer kunnen variëren en worden doorgaans per gewerkte dag of dagdeel in rekening gebracht. Binnen een maatschap of vakgroep worden vaak afspraken gemaakt over een vast waarneemtarief. Afhankelijk van de vraag en het aanbod kan een externe waarnemer echter aanzienlijke vergoedingen vragen, variërend van € 600 tot € 1.400 of meer per waargenomen dag. Deze tarieven zijn onder andere afhankelijk van het specialisme, de vraag en het aanbod, en de locatie.

In veel gevallen kunnen de kosten voor de waarnemer hoger uitvallen dan het verzekerde bedrag op een standaard arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hierdoor komt de afwezige partij zelf voor deze kosten op. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten die specifiek gericht is op de kosten van een waarnemer. Deze aanvullende dekking op de arbeidsongeschiktheidsverzekering keert uit voor een maximale duur van 1 of 2 jaar, afhankelijk van de gekozen optie. Hiermee kunnen de kosten van de waarneming worden gedekt.

Een illustratief voorbeeld

Om het belang van een aanvullende verzekering voor waarnemingskosten te illustreren, volgt hier een voorbeeld: Stel dat u arbeidsongeschikt wordt en u normaal gesproken 4 dagen per week werkt. De kosten voor een waarnemer bedragen € 800 per waargenomen dag. Uw arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt echter slechts € 400 per dag.

In dit geval bedragen de kosten voor een waarnemer 4 x € 800 = € 3.200 per week. Uw arbeidsongeschiktheidsverzekering keert 7 x € 400 = € 2.800 per week uit. Het is duidelijk dat de uitkering van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering ontoereikend is om de volledige kosten van de waarnemer te dekken.

Gelukkig kunt u een aanvullende verzekering afsluiten die een kortlopende uitkering biedt, bijvoorbeeld voor € 400/7 = € 57 per dag. Met deze aanvullende verzekering bent u volledig gedekt voor de kosten van de waarneming.

Meer weten?

Het afsluiten van een aanvullende verzekering voor waarnemingskosten is dus van groot belang om financiële zekerheid te bieden in het geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. Neem daarom contact op met uw adviseur bij Sibbing om te bespreken welke opties het beste aansluiten bij uw situatie en om ervoor te zorgen dat u voldoende verzekerd bent.