Praktijkadvies header

Medisch specialisten - Praktijkadvies

Als medisch specialist kunt u uw beroep uitoefenen als waarnemer, in loondienst of in vrije vestiging. In elk van deze situaties vindt u in Sibbing een ervaren adviespartner die u uitstekend kan begeleiden bij alle zakelijke en financieel-administratieve aspecten van uw werk. Maar ook als u nog in opleiding bent tot medisch specialist, kunnen we u al van dienst zijn door kennis met u te delen. Zo helpen we u de juiste zakelijke keuzes te maken voor een optimale start van uw carrière.

Medisch specialist in opleiding

In uw opleiding wordt slechts beperkt aandacht besteed aan de zakelijke aspecten van uw toekomstige bestaan als medisch specialist. Om u goed voor te bereiden op uw zakelijke toekomst, verzorgt Sibbing regelmatig lezingen, seminars en presentaties over de meest voorkomende financiële, contractuele, juridische en fiscale aspecten van de medische beroepspraktijk. Daarnaast bieden we u gratis het informatieve boek De financiële jungle voor de startende medisch specialist aan.

Medisch specialist in loondienst

Bent u als medisch specialist in loondienst bij een academisch of algemeen ziekenhuis, vrijgevestigde praktijk, MSB, gezondheidscentrum of zorginstelling, dan worden uw arbeidsvoorwaarden vooral bepaald door wat gebruikelijk is binnen uw werkkring. Toch zijn veel voorwaarden – zoals uw aanvangssalaris, scholingsmogelijkheden, pensioen en onkostenvergoeding – vaak onderhandelbaar. Sibbing beoordeelt graag uw arbeidsovereenkomst voor u en kan tevens namens u onderhandelen over de uw arbeidsvoorwaarden.

Waarnemend medisch specialist

De overgang van medische opleiding naar vrije vestiging is groot. Het is daarom een prima optie om uw carrière te starten als waarnemer, bijvoorbeeld bij vakantie, arbeidsongeschiktheid of zwangerschapsverlof van een collega. Zeker als u waarneemt voor meerdere collega’s en/of in diverse ziekenhuizen krijgt u een goed beeld van de verschillen in praktijkvoering. Gaat u waarnemen als zelfstandig medisch specialist, dan kan Sibbing u van dienst zijn met het opstellen of beoordelen van uw waarneemovereenkomst. Daarnaast kunnen we namens u onderhandelen over uw waarneemvergoeding.

Vrijgevestigd medisch specialist

Als vrijgevestigd medisch specialist kunt u uw beroep uitoefenen in een solopraktijk, maar het is gebruikelijker om samen te werken in bijvoorbeeld een MSB-maatschap of een MSB coöperatie. Sibbing kan u van dienst zijn bij alle zakelijke aspecten van uw medische praktijk, variërend van onderhandelingen over een overname tot en met bemiddeling bij de financiering. Uniek is bovendien onze – door de Federatie Medisch Specialisten goedgekeurde – in-en uitverdienregeling. Deze regeling is in veel situaties een aantrekkelijk alternatief voor het betalen en ontvangen van goodwill en wordt door steeds meer medisch specialisten toegepast.


Overweegt u als vrijgevestigd medisch specialist in loondienst te gaan? Lees het rapport De overstap van vrij beroep naar dienstverband hier.

Dit rapport is een uitgave van de Orde van Medisch Specialisten (de huidige Federatie Medisch Specialisten) in samenwerking met Sibbing & Wateler c.s. (het huidige Sibbing).

Wegwijs worden in de financiële jungle voor de startend medisch specialist?
Medisch specialist - transparant