Winst uit onderneming versus resultaat uit overige werkzaamheden

In het complexe landschap van de inkomstenbelasting is de fiscale kwalificatie van het resultaat voor ondernemers van cruciaal belang. Er bestaan twee mogelijke kwalificaties: winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. Beide vormen zijn belast in Box I tegen progressieve tarieven en bieden ondernemers de mogelijkheid om kosten en lasten af te trekken.

Lagere Belastingdruk en Fiscale Faciliteiten

Bij winst uit onderneming kunnen bepaalde fiscale faciliteiten van toepassing zijn, die bij resultaat uit overige werkzaamheden niet van toepassing zijn. De toepassing van fiscale faciliteiten leidt tot een lagere belastingdruk bij winst uit onderneming. Enkele van deze faciliteiten zijn de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandigen- en startersaftrek (bij het voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur), de investeringsaftrek en de stakingsaftrek bij beëindiging van de onderneming.

Behoud Fiscale Zekerheid: Controleer uw Ondernemersstatus

Het is belangrijk dat ondernemers regelmatig controleren of de fiscale kwalificatie van het resultaat juist is en overeenkomt met de werkelijke feiten en omstandigheden. De Belastingdienst toetst dit aan de hand van verschillende criteria, waaronder het aantal opdrachtgevers, omzet- en winsthoogte, duurzaamheid en omvang van de werkzaamheden, investeringen, ondernemersrisico, debiteurenrisico, beschikbare tijd, bekendheid van de onderneming en zelfstandigheid.

Het voldoen aan één of meerdere van deze kenmerken betekent niet automatisch dat er sprake is van winst uit onderneming. De feiten en omstandigheden moeten in hun geheel worden beoordeeld. Als er bijvoorbeeld geen debiteurenrisico is, slechts een beperkt aantal opdrachtgevers en weinig tot geen investeringen, wordt het resultaat vaak gekwalificeerd als resultaat uit overige werkzaamheden in plaats van winst uit onderneming.

Nieuwe Renseigneringsverplichting

Per 1 januari 2022 is er een nieuwe renseigneringsverplichting voor opdrachtgevers, die derden inhuren die factureren zonder BTW, zoals waarnemers. De opdrachtgever moet informatie over de uitbetaalde bedragen en de persoon aan wie de bedragen zijn uitbetaald aan de Belastingdienst verstrekken. Deze bedragen worden door de belastingdienst in de voor ingevulde aangifte automatisch gekwalificeerd als resultaat uit overige werkzaamheden. Afwijkingen van de ingediende aangifte inkomstenbelasting ten opzichte van de voor ingevulde aangifte leiden tot vragen van de Belastingdienst.

Het is dus van groot belang, dat het resultaat in de aangifte inkomstenbelasting correct wordt gekwalificeerd. Dit moet jaarlijks worden getoetst, en er moet voldoende onderbouwing aanwezig zijn, zodat u goed bent voorbereid bij vragen van de Belastingdienst.

Vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.