Verzekeren header

Overige medici - Verzekeren

Hoe u als (para)medicus uw beroep uitoefent, bepaalt in belangrijke mate welke verzekeringen voor u relevant zijn. Naarmate uw zelfstandigheid en verantwoordelijkheden toenemen, nemen immers vaak ook de verzekeren risico’s toe. Sibbing biedt u daarom een brede variatie aan verzekeringen voor beroep, praktijk en privé waarmee we voor elke (para)medicus een verzekeringspakket op maat kunnen samenstellen.

(Para)medicus in opleiding

Tijdens uw medische beroepsopleiding zal uw verzekeringsportefeuille zich waarschijnlijk beperken tot de meest voorkomende particuliere schadeverzekeringen, zoals een inboedelverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een autoverzekering en een reisverzekering.

(Para)medicus in loondienst

Bent u als (para)medicus in loondienst, dan is uw inkomen in geval van werkloosheid, ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid enigszins beschermd door diverse werknemersverzekeringen. Bent u fysiotherapeut en werkt u in loondienst, dan bouwt u – afhankelijk van uw werkgever – verplicht pensioen op bij een van de volgende (beroeps)pensioenfondsen: SPF, PFZW of ABP. De meeste (para)medische beroepsbeoefenaren kennen echter geen beroepspensioenfonds en moeten zelf voor hun pensioen zorgen.

(Para)medicus zonder personeel (zzp)

Werkt u als zelfstandig waarnemer of als zzp’er, dan bent u zelf aansprakelijk voor u medisch handelen en kunt u geen aanspraak maken op werknemersverzekeringen. Verzekeringen tegen de financiële gevolgen van beroepsaansprakelijkheid, beroepsrechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid zijn voor u dan ook essentieel. Werkt u als fysiotherapeut in een vrijgevestigde praktijk, dan bouwt u verplicht pensioen op bij de SPF. Vrijwel alle andere (para)medici die werkzaam zijn als waarnemer of zzp’er moeten echter in eigen beheer een goed (aanvullend) pensioen opbouwen.

Vrijgevestigd (para)medicus

Naast praktijkadvies, financieel advies en accountancy mag een advies over verzekeringen natuurlijk niet ontbreken. Behalve diverse noodzakelijke schadeverzekeringen voor uw praktijk is het belangrijk om verzekeringen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid, beroepsaansprakelijkheid en beroeps- en bedrijfsrechtsbijstand af te sluiten. Bent u fysiotherapeut, dan bouwt u verplicht pensioen op bij de SPF. Bent u werkzaam in een ander (para)medisch beroep, dan zult u uw pensioen in eigen beheer moeten opbouwen.

Regel tijdig uw (aanvullend) pensioen!

Neemt u niet verplicht deel aan een (beroeps)pensioenfonds, maar wilt u na uw loopbaan wél verzekerd zijn van een goed inkomen? Of wilt u naast uw beroepspensioen zelf een aanvullend pensioen regelen, zodat u straks bijvoorbeeld eerder kunt stoppen met werken? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag over de mogelijkheden.

Behoefte aan een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek?
Overige medici - transparant