Aangenomen ‘Wet toekomst pensioenen’ introduceert ingrijpende wijzigingen in pensioenen en lijfrenten

Het wetvoorstel 'Wet toekomst pensioenen' is op 30 mei 2023 aangenomen door de Eerste Kamer en zal op 1 juli 2023 in werking treden. Deze wet brengt verschillende wijzigingen met zich mee op het gebied van pensioenen en lijfrenten. Dit kan ervoor zorgen dat er volgend jaar meer ruimte ontstaat om zelf (aanvullend) pensioen op te bouwen in de vorm van een lijfrente.

Aanpassing berekening jaarruimte

De jaarruimte is het maximale bedrag dat u – fiscaal vriendelijk - in een persoonlijke pensioenpotje in de vorm van een lijfrente mag storten. In veel gevallen is de jaarruimte nu beperkt.

Dit gaat veranderen. Een van de belangrijke veranderingen met betrekking tot lijfrente is het percentage van de maximale premieaftrek voor jaarruimte wordt verhoogd van 13,3% naar 30%. Daarnaast wordt de opbouw van de AOW-franchise in de formule voor jaarruimte aangepast.

Bij de berekening van de jaarruimte moet wel rekening worden gehouden met pensioen dat u opbouwt, in uw geval vaak het SPMS of PFZW pensioen.

Deze wijzigingen zorgen ervoor dat u straks waarschijnlijk meer jaarruimte heeft en hierdoor een groter bedrag fiscaalvriendelijk voor een aanvullend pensioen mag sparen.

Reserveringsruimte

Ook wordt de reserveringsruimte verruimd. De reserveringsruimte is de jaarruimte die u de afgelopen jaren niet heeft gebruikt. U krijgt meer mogelijkheden om oude niet benutte jaarruimtes alsnog in te halen.

Voorheen mocht u van die reserveringsruimte in een jaar tijd maximaal zo’n €7.500 storten op een lijfrente. En als u binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, mocht u maximaal bijna €15.000 storten.

Dat maximale bedrag is nu verhoogd naar €38.000 per jaar. Dat is in alle gevallen zo: het maakt straks dus niet meer uit hoe lang u nog te gaan heeft tot uw AOW-leeftijd.

Daarnaast wordt de periode waarover u de reserveringsruimte kunt gebruiken verruimd. Voorheen was uw reserveringsruimte dus de optelsom van de onbenutte jaarruimte uit de voorgaande 7 jaren. Dankzij de Wet toekomst pensioenen verandert dat: u mag nu de onbenutte jaarruimte uit de voorgaande 10 jaren nog gebruiken.

Neem contact op

Door deze wijzigen is er vanaf 2024 waarschijnlijk meer ruimte om voor privé pensioen te gaan sparen. Neem contact op met uw adviseur als u de mogelijkheden wilt bekijken.