Pensioen (lijfrente) opbouw voor tandartsen

Voor de meeste werknemers in Nederland wordt pensioen opgebouwd.

Pensioen kan bestaan uit de volgende onderdelen:
- ouderdomspensioen;
- weduwen- of weduwnaarspensioen;
- wezenpensioen;
- invaliditeitspensioen.

De werkgever en de werknemer betalen beiden een deel van de premie voor het pensioen.

Geen standaard pensioenopbouw voor tandartsen

De tandarts, werkzaam in dienstverband bij een tandartspraktijk, bouwt in beginsel geen pensioen op. Er geldt voor tandartsen geen algemeen verplicht gesteld pensioenfonds. Wel is het mogelijk dat de werkgever (vrijwillig) een pensioenregeling toezegt, maar dit komt in de praktijk nog niet veel voor. Uiteraard kunt u zelf het initiatief nemen en de pensioenregeling betrekken bij een onderhandeling over arbeidsvoorwaarden, maar ook dit komt zelden voor. Zelfstandige tandartsen (eigen praktijk of zzp) kennen eveneens geen pensioenregeling.

In de meeste gevallen zult u dus zelf voor uw pensioenvoorziening moeten zorgen. Pensioenvoorzieningen zijn eigenlijk niets anders dan spaarpotjes voor later. U kunt op verschillende manieren sparen voor uw pensioeninkomen.

Welke spaarvorm het beste aansluit om uw financiële wensen en mogelijkheden te realiseren is een puzzel. Alle varianten hebben voor- en nadelen. Wat in uw situatie goed is, hoeft niet goed te zijn voor uw naaste collega's. Meestal wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde lijfrentevoorziening, waarbij u een deel van uw inkomen aan een bank of verzekeraar afdraagt. De inleg die u betaalt is, binnen fiscale normen, aftrekbaar. De toekomstige uitkeringen zijn echter belast. In de meeste gevallen is de belastingteruggave over de inleg hoger dan de te betalen belasting over toekomstige uitkeringen. Hierdoor kunt u een belastingvoordeel realiseren en daarnaast wordt het opgebouwde bedrag niet belast in Box 3.

Recht op AOW

Naast de hiervoor genoemde verplichte of vrijwillige pensioenopbouw, heeft iedere Nederlander automatisch recht op AOW als hij 67 jaar wordt. Momenteel bedraagt de AOW ruim € 17.000,- (alleenstaand) of ruim € 11.000,- (met partner) bruto per jaar per persoon. U moet er rekening mee houden, dat de AOW leeftijd gaat stijgen. Als u eerder wilt stoppen met werken en/of een hoger inkomen nodig hebt om van te leven zal tijdens uw werkzame periode flink gespaard moeten worden om van een zorgeloze oude dag te kunnen genieten.

Maak een goed plan

Wij adviseren om planmatig te werk te gaan bij het opbouwen van uw pensioen. Kijk in dit geval ook naar het aflossen van schulden tijdens uw werkzame leven (bijvoorbeeld de hypotheek), andere op te bouwen vermogensbestanddelen (zoals de waarde van een eigen praktijk), regelingen voor nabestaanden en de hoogte van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Raadpleeg uw adviseur eens om te bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe u dit het beste zou moeten aanpakken.